Hans Åberg © 2011                   

 

 

  

Kontakt

Firma Hans Åberg

E-post: hans@hansaberg.se

Mobil: 073-183 03 65

Postadress: Kälkvägen 3
S-756 47 UPPSALA

www.hansaberg.se

 

(Bilden är tagen vid ett seminarium i Umeå april 2014 om behandlingsmetodikens framväxt.)

 

 

Hans Åberg

- en av initiativtagarna till Mansmottagningen mot våld i Uppsala - MVU

 

Bakgrund

 

I april 1996 blev jag aktiv i en arbetsgrupp med fyra män för att få till stånd en mottagning för män i Uppsala. Vi sökte inte minst en inriktning mot att möta mäns behov och önskan av åtgärder för att stoppa deras könsrelaterade våld. Det var en polis inom familjevåldsenheten, tillika aktiv inom Brottsofferjouren, det var en familjerådgivare, det var ordföranden i Uppsala Mansjour, samt undertecknad, vid den tidpunkten både psykoterapeut vid S:t Lukas och psykolog inom Statens institutionsstyrelse.

 

Två viktiga beslut växte fram: att verksamheten skulle fokuseras på mäns våld och att den skulle bedrivas professionellt. År 2001 bildade vi så Mansmottagningen mot våld i Uppsala – MVU, och där blev jag verksamhetsansvarig. Detta var jag t.o.m. februari 2011, då jag lämnade tjänsten med pension.


Därefter har jag fortsatt att vara till hands och svara ja på förfrågningar om föreläsningar och utbildning, handledning och konsultation.

 

Min personliga bakgrund utgjordes av arbete med bl.a. könsrollsfrågor, debriefing, undervisning om familjefrågor och jämställdhet, traumabearbetning och etnisk-kulturella frågor. Yrkesmässigt hade jag bakom mig psykoterapi och psykologiskt arbete med vuxna, barn och familjer som vägledde till uppmärksamheten på relationsvåld. Inte minst hade jag över 20 års erfarenhet av att i behandling möta kvinnor och män som varit utsatta för våld och övergrepp. Därför visade det sig att jag då, från att arbetsgruppen bildades och framåt, hade en grogrund för att engagera mig för

- kvinnors rätt till frid,

- barns rätt till en trygg uppväxt samt 

- mäns rätt till frihet från våld.

 

Detta ströks under när jag våren 1996 insåg att jag som psykolog hade möjlighet att göra något konkret mot våldet, något som innebar ett psykologiskt, behandlande angreppssätt.

 

De följande åren av utbildning och utåtriktat arbetet har därför lett mig till mina fyra enkla kärnord:

 

"Mäns våld mot kvinnor finns"

”Man måste arbeta med våld”

”Man kan arbeta med våld”

”Så här gör man när man arbetar med våld”.

 

Aktuellt

 

Året 2011 avslutades med att Ungdomsstyrelsen beviljade projektbidrag för en handbok. Det byggde på en ansökan som gjordes med Riksorganisationen Män för Jämställdhet som bas. Åren 2012-2013 betydde skrivarbete, och halva 2014 redigeringsarbete. Efter det positiva projektbeslutet ägnade jag mig åt att samla de många årens erfarenheter om våldsbehandling i skriftlig form. Två medförfattare tillkom också. De hoppingivande resultaten av psykologiska åtgärder riktade till förövarna av våld, med utövarens egen berättelse om sitt våld som bas, kommer större grupper av behandlare till del, genom konkret vägledning i denna bok. Handboken lämnade trycket i maj 2014, och sedan har lanseringen medfört föreläsningar och bokpresentationer på många orter i landet.


 

 

 

 

 

Sedan 2006 har jag vid tio tillfällen haft undervisning, handledning och konsultation i S:t Petersburg och Vologda och vid två tillfällen i Minsk för att medverka till att behandlingsscentra för mäns våld ska komma till stånd. (Bilden är från S:t Petersburg i juni 2009.) Utbildningen har kompletterats med studiegruppernas motsvarande besök och undervisning i Uppsala och Stockholm. Detta arbete fortsatte t.o.m. åren 2013-2014.

 

För år 2015 och framåt finns nya projekt i både Ryssland och Vitryssland som bygger vidare på dessa tidigare projekt.

 

Både i och runt S:t Petersburg samt i Vitryssland finns numera professionella erbjudanden om behandling för våldsutövaren. Mina tidigare studenter och medarbetare där har redan hunnit producera en handbok (Utkom 2013) för att sprida kunskapen - på ryska - om behandlingsmetodiken.